EMILYSLIV

ÖVERLEVER DITT BARN EN BILKROCK?

DSC_0304I tisdags var jag inbjuden till VTI – Statens väg- och transportforskningsinstitut i Linköping av Besafe. Det var andra gången jag var där och jag önskar inget hellre att det är någonting som alla föräldrar/körkortstagare fick göra. Men genom att dela den här informationen som ambassadör här på mina sociala medier så hoppas jag att vi i alla fall når ut till väldigt många för det här är sådan viktig information man aldrig kan få för mycket av!DSC_0312Två krocktester genomfördes, jämförelser mellan framåtvända och bakåtvända bilstolar, det förstnämnda är riktigt skrämmande. Jag tror det oftast handlar om okunskap när man vänder sina barn tidigt. Så sprid budskapet vidare!DSC_0326Såhär kan det se ut när de krocktestar stolar hos VTI, en lång sträcka så att vagnen hinner accelerera upp till bestämd hastighet, denna gång krockade vi i 50km/h.DSC_0323Vagnen krockar sedan rakt in i de raka stålpinnarna.DSC_0336Innan krocken är pinnarna som sagt raka, till höger ser ni pinnarna efter den första krocken, det här är bara 50km/h!!! Förstår ni vilken kraft en krock i sådan relativt låg hastighet ändå ger. [youtube width=”850″ height=”688″]https://youtu.be/WRA_bxIv6Y0[/youtube]

Det här klippet filmade jag förra gången på VTI men det var samma test nu. Här ser man klart och tydligt vilken påfrestning det blir på nacken att krocka när man åker framåtvänt. I Sverige är det tack och lov oftast en självklarhet för de flesta föräldrar att ha sina barn bakåtvända så länge som möjligt, men i resten av Europa är det tyvärr inte en lika stor självklarhet. Vi ligger långt före på den punkten, och det visar också resultaten. Skadade barn i bil mer än tredubblas när man jämför Sverige med Tyskland och barn över ett års ålder, helt oacceptabelt. Det här testet med en framåtvänd stol kan jämföras med att hänga ett barn upp och ner i fötterna, fästa en vikt på ca 150kg runt huvudet och sedan hissa uppåt, det förstår ju vilken människa som helst att det inte är bra!DSC_0360[youtube width=”850″ height=”688″]https://youtu.be/TSvourZMuh8[/youtube]
Här är exakt samma krocktest, i samma hastighet men i en bakåtvänd stol. Här fördelas vikten över hela baksidan, huvud, nacke, rygg och rumpa, när barnet sedan faller framåt har redan den värsta kraften försvunnit, skadorna har minimerats radikalt till skillnad från den framåtvända stolen. För mig är det inga tvivel om hur mina barn åker i bilen!DSC_0371Här ser ni jämförelser mellan kraften på nacken vid båda krockarna, bakåntvänt till vänster och framåtvänt till höger. Den röda streckade linjen är det godkända strecket för att klara Plus-testet. Den framåtvända stolen är inte ens nära att klara det, det finns faktiskt inte en enda framåtvänd/kombi-stol som klarar det testet. Den bakåtvända stolen klarar det däremot med hästlängder. VTI_PlusTest_25En plustestad stol garanterar att ditt barn inte utsätts för livshotande höga nackkrafter vid en frontalkollision. Så kika efter den här loggan på din stol. (Vid en isofix-monterad stol står det max 18kg).

13238900_1357214507638724_7055349424152691018_nSen måste jag ju även nämna att BeSafes iZi Kid X2 i-Size kommer ut som testvinnare i gruppen 1-4 år i det stora testet av bilbarnstolar som Tyska ADAC och Stiftung Warentest utför och som presenterades i tisdags när vi var där. Säkerheten bedöms på en skala från 1,0 – 5,0 där 1,0 är det teoretiskt bästa möjliga resultatet. iZi Kid X2 i-Size imponerar med betyget 1,1, det enskilt bästa betyget av de 66 testade stolarna i ADAC arkiv. Ett bra bevis på vad en bakåtvänd, i-Size testad och Plustestgodkänd bilbarnstol kan innebära.

Jag vill även ge en stor eloge till Besafe för att dem anordnar sådana här event för oss ambassadörer, återförsäljare och kunder. Främst utländska återförsäljare där bakåtvänt åkande verkligen behöver framföras! Dem har t.om. fått en dansk säljare att endast sälja bakåtvända stolar i sin butik, förstår ni hur stort det är när man i Danmark vanligtvis vänder sina barn väldigt tidigt? Hurra säger jag bara!

Stå på er, vänd inte barnen för tidigt, stå ut med lite skrik och panik i bilen om det är det som är problemet, det RÄDDAR LIV att åka bakåtvänt länge! De där skrikiga bilfärderna är en fis i rymden om man jämför med en skadad nacke. Kör försiktigt!

 

Skapa en blogg på Vimedbarn.se du också, klicka här! Och du har väl inte missat topplistorna, klicka här!
Kommentarer

Lämna ett svar

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
 1. Emilia

  SÅ viktigt! Önskar att alla kunde ta detta på allvar. Jag har tjatat hål i huvudet på min sambo och visat så mycket filmer och äntligen förstår han allvaret och är lika engagerad som mig när det gäller bakåtvänt.

 2. D

  När är det okej att vända på barnet? Min dotter är 4, vi har vänt på henne så hon sitter framåtvänd eftersom hon inte får plats längre. Vi hade en besafe men benen/knäna kom i kläm liksom, trots en rymlig bil. Så svårt det här tycker jag..

 3. Ing-Marie

  Vi har precis vänt vår sjuåring, 125 cm lång. I-size är ett framsteg i Europa, men för vår del skulle den inte räcka hela vägen: fyraåringen mättes idag till 107,5 cm.

 4. Matilda (mamma till Johannes & Andrea)

  Bra information!!
  Vi har två barn på 4 och 1,5 år och de kommer att få åka bakåtvända så länge det bara går!

stats