Emily Ödmark

EMILYSLIV

LASAGNE MED SOLTORKAD TOMAT- & BASILIKASÅS

Det har önskats mer middagsrecept här inne. Tycker alltid det är kul att mixtra lite och prova nya smaker i klassiska rätter när jag lagar mat. Lasagne är en av barnens favoriträtter och går ju att experimentera med i alla möjliga varianter. Idag provade jag att smaksätta bechamelsåsen med soltorkade tomater och basilika och det blev helt gaaalet gott och kolla i formen nedan vilken härlig färg den fick! 🙂

Lasagne med soltorkad tomat- och basilikasås

Sätt ugnen på 180 grader.

Köttfärssås:

500g nötfärs
1 stor gul lök
3 st finhackade vitlöksklyftor
2 burkar krossade tomater
1 dl chilisås
1 köttbuljong
1 msk torkad basilika
salt & peppar

Hacka löken och fräs den tillsammans med nötfärsen. Tillsätt tomater, chilisås, buljong och kryddor och låt puttra ca 20 min.

Tips! Jag brukar göra så att när jag gör köttfärssås så gör jag dubbelt så mycket av vad som behövs, och fryser in hälften, perfekt att ta fram sen när det är dags att göra lasagne så har man ett delmoment redan förberett! 😉 

Bechamelsås:

6 msk smör
6 msk vetemjöl
1 liter mjölk
1 burk soltorkade tomater
1 msk torkad basilika (hade jag haft färsk basilika hemma hade jag dragit några blad av den istället) 😉
2 dl riven parmesanost
Salt & peppar

Jag började med att mixa 2 dl av mjölken med de soltorkade tomaterna och basilikan tills det blev slätt och ställde åt sidan. Smält smöret och blanda med vetemjölet i en kastrull, späd med lite av mjölken för att sedan späda med resten. Koka upp och häll sedan i tomatmixen. Låt puttra ca 10 min på svag värme tills allting tjocknat. Smaksätt med salt och peppar. Dra av från plattan och rör ner parmesanosten.

Övrigt:

2st mozarellabollar
Färska lasagneplattor

Sedan är det dags att bygga lasagnen. Börja med att smöra en ugnsform. Häll sedan i ett lager av bechamelsåsen, sedan ett lager med plattor och sedan ett lager färssås. Därefter ringlade jag över lite av bechamelsåsen och lite riven mozarellaost innan nästa lager med lasagneplattor åkte på. Sedan färs, ringla sås och riven mozarella igen innan jag avslutade med ett lager plattor, resten av bechamelssåsen och toppade allt med resten av den rivna mozarella-osten. In i ugnen ca 45 min och den fått fin färg sedan är den klar. Låt den gärna stå minst en halvtimme innan servering! 🙂Så galet gott med en fräsch sallad till, prova vettja! 😉

Lasagne är ju en perfekt rätt att förbereda dagen innan också, den blir nästan bara godare nästa dag! 😀

Önskar dig en fortsatt fin tisdagskväll! ♥

Skapa en blogg på Vimedbarn.se du också, klicka här! Och du har väl inte missat topplistorna, klicka här!
Kommentarer
Emily Ödmark

Kommentera

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
stats