Igår gjorde jag något jag velat prova väldigt länge, att göra egna piroger. Dem blev faktiskt galet goda! 🙂
Deg:
50 gram jäst
5 dl mjölk
200 gram smör
2 krm strösocker
1 1/2 tsk salt
13 dl vetemjöl
Köttfärssås:
600g nötfärs
En burk färdig pastasås (jag använde med basilikasmak)
1st finhackad gul lök
2 rivna vitlöksklyftor
En liten skvätt kinesisk soja
Salt & Peppar
1 ägg
400g riven ost
Hälften av pirogerna gjorde jag enligt ovan, lite mildare och mer passande för barnen. Sen i vuxenpirogerna så la jag till lite cayennepeppar och chiliflakes i köttfärssåsen, samt fyllde med fetaost och soltorkade tomater i pirogerna sen. 🙂
(Jag använde ett redskap för piroger men går lika bra att vika över själv, nypa ihop och sedan trycka lite extra med en gaffel i kanterna så att den verkligen håller ihop)
Börja med degen. Smält smöret & häll mjölken i kastrullen och värm upp till fingervärme, dvs. 37 grader.. Smula ner jästen i en bunke och rör ut den lite i taget med mjölkblandningen, till allt löst sig. Häll i resten av den mjölkenblandningen i jästen tillsammans med socker, salt och mjöl. Kör degen i bakmaskin till den är smidig och släpper från kanterna. Låt den sedan jäsa under en bakduk i ca 45 minuter.
Medan degen jäser slänger du ihop köttfärssåsen: Smält matfett och bryn lök och vitlök tillsammans med nötfärsen. I med pastasåsen och kryddorna och låt puttra ihop i ca 20 min. Den får inte vara för rinnig. 🙂När degen jäst klart kavlade jag ut den och tryckte ut cirklar med hjälp av en skål. Jag gjorde barnpirogerna lite mindre och ”vuxenpirogerna” lite större så man skulle se skillnad. 😉 Pensla den sidan som fyllningen ska vara i med lite uppvispat ägg (funkar som lim). Sen är det bara att slänga i riven ost, köttfärs, soltorkade tomater och fetast om man önskar det. Egentligen kan man ju fylla med precis vad man vill! 🙂 Vik över och nyp ihop pirogen och lägg på en bakplåtspappersklädd plåt. Sen in i ugnen på 225 grader i ca 12 min. Nu har jag ett helt gäng piroger i frysen som bara väntar på sommarens utflykter, perfekt picknickmat eller mellis när man har bråttom.Igår avnjöt vi de nybakade pirogerna med en sallad och tsatsiki till middag. Riktigt mumsigt! 🙂
Åh piroger!! Det har jag nog inte ätit sen 80-talet! Det får det bli till middag imorgon.
Mums. Hur många piroger blev det ungefär av receptet? 🙂
Äej, lägg av vad gott det ser ut!
Wooow! Måste testa!!
Mumsigt! ?
Så smarrigt det där såg ut! Smidigt att ha i frysen, det får man ta och testa =).