Emily Ödmark

EMILYSLIV

Recept julgodis

Ojoj vad många det var som ville ha recepten på allt godis, det hade jag helt glömt bort, så här kommer dem.

julgodis1

 

Knäck

2 dl vispgrädde
2 dl ljus sirap
2 dl socker
1 dl skållad hackad mandel
1 msk Smör

Blanda grädde, sirap och socker i en tjockbottnad kastrull. Koka utan lock, rör om då och då tills smeten klarar kulprovet för knäck eller tills temperaturen är 122°, ca 15-30 minuter. Tillsätt mandel och smör. Fördela smeten i knäckformar. Låt stelna. Förvara i kyl.

Bountybollar

50 g smör
1/2 dl sirap
1/2 dl florsocker
2 dl vispgrädde
1 krm salt
1 påse kokosflingor (200 g)

200 g ljus blockchoklad

Blanda allt utom kokos i en kastrull och koka i 5-8 minuter, tills smeten börjar bli lite seg. Tillsätt kokosen. Låt smeten svalna något och rulla sedan små bollar och lägg på en skärbräda. Ställ i frysen ca 30 min. Smält sedan chokladen över vattenbad. Doppa kokosbollarna i chokladen och låt dem stelna på bakplåtspapper. Förvaras kallt.

julgodis2

Trillingnöt (ca 35st)

Ca 1,5 dl hasselnötter, 200 g ljus choklad.
Sätt ugnen på 175 grader.
Lägg nötterna i en långpanna och rosta dem tills dem har fått färg (ca 10 min). Låt nötterna svalna och gnugga sedan bort skalet med en ren kökshandduk. Lägg nötterna i en skål. Smält chokladen i vattenbad. Låt den svalna lite och häll sedan hälften av chokladen över nötterna och blanda ordentligt. Lägg nötterna tre och tre på en bricka med bakplåtspapper. Ställ i kylskåpet i ca 20 minuter. Doppa de stelnade chokladbitarna ännu en gång i smält choklad, för att få ett tjockare lager av choklad runt nötterna. Låt stelna. Häll resten av den smälta chokladen i en plastpåse, klipp av ett litet hörn och ringla sedan ut lite choklad ovanpå trillingnötterna som dekoration. Låt svalna.
Förvara svalt.

Cornflakes-kakor

100g smör
1 ½ dl socker
½ dl sirap
4 msk kakao

 Koka detta så det blir simmigt, ca. 5 min är lagom.

 4-5dl corn flakes
1 dl russin

 Blanda ner, klicka ut I form, låt stelna!

julgodis3

Laktritskola

Ca 50 stycken. 3 dl vispgrädde 
3 dl strösocker 
1 dl sirap 
1 msk kakao 
0.75 dl turkisk peppar,  
2 tsk smör
 200 g mörk choklad

Blanda grädde, socker, sirap, kakao och turkisk pepparkaramellerna i en vid gryta. Låt det koka upp under omrörning. Låt sedan koka ganska kraftigt utan lock och tills termometern visar ca 120 grader eller tills smeten klarar “kulprovet”. Det tar ca 15 minuter i en vid gryta. Rör om då och då. Rör ner smöret och häll smeten i en bakpappersklädd form, ca 20 x 20 cm. Ställ kolan kallt att stelna. Smält under tiden chokladen (i micro eller vattenbad) och låt den svalna (är den för varm när man doppar kolan i så kan kolan smälta något). Skär eller klipp kolan i bitar.

Doppa varje bit i chokladen och lägg upp på ett galler eller på ett bakplåtspapper. Strö lite havssalt på toppen innan chokladen har stelnat.

Mars-krispies

4 Mars bars
90 g smör
50 g rice krispies

 Smält ihop smör och mars godisar på svag värme till en jämn smet. Tag av kastrullen ifrån plattan och rör ner rice krispies. Fördela ca 20 st klickar på ett bakplåtspapper och låt dem stelna!

julgodis4

Rocky road


400g mörk choklad, 200g ljus choklad, 2 påsar dumlekola
, 2 nävar mini marshmallows
, 3 dl salta jordnötter
 och 1 dl skalde pistagenötter.

Smält chokladen sakta över ett vattenbad.
 Rör ner jordnötter, pistagenötter, marshmallows och dumlekolor. 
Lägg ut i  en form klädd med bakplåtspapper. 
Låt stelna i kylskåp. 
Skär sedan i lagom stora bitar.

Sådär då har ni fått alla recept, önskar er alla en “GOD” jul! 😉

Skapa en blogg på Vimedbarn.se du också, klicka här! Och du har väl inte missat topplistorna, klicka här!
Kommentarer
Emily Ödmark

Kommentera

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
    1. Emily Ödmark
      emilysliv

      Nä det står bara Zara i den. Det var ett tag sedan jag köpte den nu så är osäker om den finns kvar, men kika på Zara så kanske dem kan hjälpa dig där! 🙂

      MVH Emily

stats