EMILYSLIV

ETTÅRS-KAKOR


Idag har jag dekorerat mördegskakorna som jag bakade förra veckan. 🙂
Ett tips är att först göra konturer med en tjockare kristyr och sedan låta det stelna innan du fyller hela kakan med en lite lösare kristyr, på så vis så rinner det inte ut över kanterna på kakan. Jag hade dock ingen bra tyll för detta, hade velat ha en sprits-tyll med lite mindre hål men detta fick duga. 🙂Sedan är det bara att dekorera med kristyr i olika färger, strössel och kanske sockerpasta-blommor som jag gjort på mina.
Ett-formen som jag länge letat efter i en bra stor storlek lämplig för att stansa kakor med hittade jag av en slump inne på Partyland i Malmö, kron-formen beställde jag från Ebay och ni hittar den HÄR!
Detta recept använde jag till mördegskakorna:

3 dl Smör
2 dl Strösocker
1 stort Ägg
5 ½ dl Vetemjöl
½ tsk Bakpulver
½ tsk Salt
1 ½ tsk vaniljsocker

1. Vispa smör och socker i en stor bunke med en elvisp på medelhög hastighet, i ungefär en minut. Skrapa ner smör från sidor av skålen med en slickepott och blanda i ytterligare några sekunder. Du behöver inte överdriva vispandet utan sluta då smör o socker är väl blandat.

2. Tillsätt ägget vispa.

3. Tillsätt vaniljsocker. Blanda i smeten och rör om ordentligt.

4. Sikta dina torra ingredienser: mjöl, bakpulver och salt, i en annan bunke.

5. Häll över de torra ingredienserna över smörsmeten och blanda på låg hastighet i ca 30 sekunder. Tänk på att inte vispa degen för mycket då kakorna blir torra, spröda och inte alls som du vill ha dem.

6. Ställ degen kylen i minst 1 timma, helst längre.

7. Kavla ut degen, stansa ut kakor och grädda mitt i ugnen 8-12 minuter på 175 grader.

Recept på kristyren:

Äggvita från 1 ägg
200 gram florsocker
1 tsk citronsaft
Eventuell hushållsfärg

Vispa äggvitan försiktigt, sikta ner florsocker lite i taget.
Blanda väl tills du får en riktigt tjock kristyr, för att göra konturerna på kakan behöver du en tjock kristyr, när du sen ska fylla i behöver du en rinnigare kristyr och det får du om du tillsätter mer citronsaft tills du är nöjd med konsistensen.

Vips så har vi lite festligare kakor till det stora ettårskalaset! 🙂

Hoppas ni gillar mina kalas-tips och pyssel och inte tycker att jag tjatar allt för mycket, men det är typ det jag sysslar med under mina få minuter jag får över nuförtiden, haha. 😀

Skapa en blogg på Vimedbarn.se du också, klicka här! Och du har väl inte missat topplistorna, klicka här!
Kommentarer

Lämna ett svar

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
  1. Sara

    Frös du in dem först och sen tinade för kristyr sen frös igen?

    Hur länge behöver man ta ut dem isf innan det är dags för servering så dem inte är frysta 🙂

  2. Linnea

    Hej! Jag har precis hittat din blogg och instagram. Så mycket fint du lägger upp! 🙂 Dopet var ju helt underbart fint. Vi ska döpa vår dotter om ca 2 v och tänkte komplitera lite bakning till tårtan. Jag undrar om du gör dessa kakor långt innan och har de framme eller fryser in de? 🙂

  3. Linnea

    Åh så fina!
    Hej! Har precis börjat följa dig på instagram och läsa din blogg! Jätte roligt och fint du har, gör och köper! Du är verkligen duktig när man kollar på allt till dopet med! Men jag har en fråga, fryser du in kakorna när du kan göra de så långt innan?
    /Linnea

stats