EMILYSLIV

EN RIKTIG SÖNDAGSKLASSIKER

DSC_0217-2Äääntligen är vi så gott som friska igen. En riktigt seg och långdragen influensa hade vi dragit på oss denna gången! phu. Vi har haft en riktigt produktiv helg, rensat rensat och rensat, garderober, förråd och diverse stuvutrymmen. Sånt som verkligen behöver göras ibland! Ett överfullt släp åkte vi med till soptippen tidigare idag och jag har sålt av massvis av grejer som inte används här hemma längre. Så skönt och perfekt när sakerna kan komma till användning hos någon annan istället! 😀DSC_0206Här har vi precis avnjutit middagen, en riktig söndagsklassiker, Slottsstek!

Slottsstek

  • 800 g nötkött
  • 1 tsk salt 
  • 1 krm peppar 
  • 1 lök 
  • 5 ansjovisfiléer + 4 msk ansjovisspad
  • 1 msk sirap 
  • 1 – 1 1/2 tsk ättiksprit (12%)
  • 1 lagerblad 
  • 5 kryddpepparkorn 
  • 5 vitpepparkorn 
  • 3 – 3 1/2 dl vatten 
  • 3 msk vetemjöl + 3 msk vatten
  • 1 1/2 dl vispgrädde

  1. Smält smör i en stekgryta och bryn köttet runt om. Krydda med salt och peppar.
  2. Skala och skär löken i klyftor. Lägg ner lök, ansjovis+spad, sirap och ättika i grytan. Låt fräsa med 2 minuter. Tillsätt lagerblad, krydd- och vitpepparkorn och vatten.
  3. Låt koka under lock på svag värme tills köttet är mört, ca 2,5 timmar. Ös då och då med skyn.
  4. Ta upp steken. Låt vila 10-15 minuter. Skär köttet i skivor.
  5. Sila ner skyn i en kastrull (bör vara 3 dl sky (för 4 port), späd annars med mer vatten). Rör ut mjölet i kallt vatten. Vispa ner redningen och koka upp. Tillsätt grädden. Låt koka ca 5 minuter. Smaka av.

Originalreceptet har jag hittar här, men ändrat om lite, tycker bland annat det blir mycket godare när köttet får koka längre. 🙂

DSC_0211Nu ska vi slänga oss på soffan och invänta nya favoritserien Springfloden. Ha en fortsatt fin kväll! 🙂

Skapa en blogg på Vimedbarn.se du också, klicka här! Och du har väl inte missat topplistorna, klicka här!
Kommentarer

Lämna ett svar

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
stats