Ojoj vad många det var som ville ha recepten på allt godis, det hade jag helt glömt bort, så här kommer dem.
Knäck
2 dl vispgrädde
2 dl ljus sirap
2 dl socker
1 dl skållad hackad mandel
1 msk Smör
Blanda grädde, sirap och socker i en tjockbottnad kastrull. Koka utan lock, rör om då och då tills smeten klarar kulprovet för knäck eller tills temperaturen är 122°, ca 15-30 minuter. Tillsätt mandel och smör. Fördela smeten i knäckformar. Låt stelna. Förvara i kyl.
Bountybollar
50 g smör
1/2 dl sirap
1/2 dl florsocker
2 dl vispgrädde
1 krm salt
1 påse kokosflingor (200 g)
200 g ljus blockchoklad
Blanda allt utom kokos i en kastrull och koka i 5-8 minuter, tills smeten börjar bli lite seg. Tillsätt kokosen. Låt smeten svalna något och rulla sedan små bollar och lägg på en skärbräda. Ställ i frysen ca 30 min. Smält sedan chokladen över vattenbad. Doppa kokosbollarna i chokladen och låt dem stelna på bakplåtspapper. Förvaras kallt.
Trillingnöt (ca 35st)
Ca 1,5 dl hasselnötter, 200 g ljus choklad.
Sätt ugnen på 175 grader.
Lägg nötterna i en långpanna och rosta dem tills dem har fått färg (ca 10 min). Låt nötterna svalna och gnugga sedan bort skalet med en ren kökshandduk. Lägg nötterna i en skål. Smält chokladen i vattenbad. Låt den svalna lite och häll sedan hälften av chokladen över nötterna och blanda ordentligt. Lägg nötterna tre och tre på en bricka med bakplåtspapper. Ställ i kylskåpet i ca 20 minuter. Doppa de stelnade chokladbitarna ännu en gång i smält choklad, för att få ett tjockare lager av choklad runt nötterna. Låt stelna. Häll resten av den smälta chokladen i en plastpåse, klipp av ett litet hörn och ringla sedan ut lite choklad ovanpå trillingnötterna som dekoration. Låt svalna.
Förvara svalt.
Cornflakes-kakor
100g smör
1 ½ dl socker
½ dl sirap
4 msk kakao
Koka detta så det blir simmigt, ca. 5 min är lagom.
4-5dl corn flakes
1 dl russin
Blanda ner, klicka ut I form, låt stelna!
Laktritskola
Ca 50 stycken. 3 dl vispgrädde 3 dl strösocker 1 dl sirap 1 msk kakao 0.75 dl turkisk peppar, 2 tsk smör 200 g mörk choklad
Blanda grädde, socker, sirap, kakao och turkisk pepparkaramellerna i en vid gryta. Låt det koka upp under omrörning. Låt sedan koka ganska kraftigt utan lock och tills termometern visar ca 120 grader eller tills smeten klarar “kulprovet”. Det tar ca 15 minuter i en vid gryta. Rör om då och då. Rör ner smöret och häll smeten i en bakpappersklädd form, ca 20 x 20 cm. Ställ kolan kallt att stelna. Smält under tiden chokladen (i micro eller vattenbad) och låt den svalna (är den för varm när man doppar kolan i så kan kolan smälta något). Skär eller klipp kolan i bitar.
Doppa varje bit i chokladen och lägg upp på ett galler eller på ett bakplåtspapper. Strö lite havssalt på toppen innan chokladen har stelnat.
Mars-krispies
4 Mars bars
90 g smör
50 g rice krispies
Smält ihop smör och mars godisar på svag värme till en jämn smet. Tag av kastrullen ifrån plattan och rör ner rice krispies. Fördela ca 20 st klickar på ett bakplåtspapper och låt dem stelna!
Rocky road
400g mörk choklad, 200g ljus choklad, 2 påsar dumlekola , 2 nävar mini marshmallows , 3 dl salta jordnötter och 1 dl skalde pistagenötter.
Smält chokladen sakta över ett vattenbad. Rör ner jordnötter, pistagenötter, marshmallows och dumlekolor. Lägg ut i en form klädd med bakplåtspapper. Låt stelna i kylskåp. Skär sedan i lagom stora bitar.
Sådär då har ni fått alla recept, önskar er alla en ”GOD” jul! 😉
Hej! Din gröna dunjacka från Zara? Heter den något speciellt? Är det något speciellt märke? Tacksam för svar och jätte fin blogg! 🙂 kram
Nä det står bara Zara i den. Det var ett tag sedan jag köpte den nu så är osäker om den finns kvar, men kika på Zara så kanske dem kan hjälpa dig där! 🙂
MVH Emily