Var ju såklart tvungen att provbaka med kitet vi fick hem igår så idag fick det bli surdegsbaguetter, eller ja det blev snarare stora bröd, haha!
Receptet finns på baksidan av surdegsförpackningen men kommer här också:
- 1 påse (150 g) Kronjäst Surdeg fullkornsvete
- ½ pkt (25 g) Färsk KronJäst för matbröd
- 5 dl Vatten, kallt
- 13,5 dl (800 g) Vetemjöl special
- 2,5 tsk Salt eller Havssalt
- 1,5 msk Oliv- eller rapsolja
Tillagning:
- Lös jästen i vattnet, tillsätt sedan övriga ingredienser utom saltet.
- Knåda till en elastisk och smidig deg, ca 10 min i maskin eller 15 min för hand. Häll i saltet i slutet av knådningen. Degen får vara lös, men inte kladdig. Forma degen jämn och fin. Låt jäsa till dubbel storlek i bunke täckt med plast i minst 2 timmar.
- Häll upp degen på bordet, arbeta så lite som möjligt med degen. Dela i 2–3 bitar (bröd) eller 4 bitar (baguetter) och rulla varsamt ut i önskvärd längd. Sikta därefter lite mjöl över bröden.
- Lägg bröden på plåt och täck med plast. Låt jäsa ca 1 timme.
- Sätt ugnen på 260°C i lagom tid innan gräddningen och sätt samtidigt in en tom plåt nederst i ugnen.
- Gör 2–3 snitt över bröden precis innan plåten sätts in i ugnen, sänk temperaturen till 220°C, samt häll i 1 dl vatten i den tomma varma plåten. Grädda mitt i ugnen tills bröden fått fin färg, ca 20-25 min. Låt svalna på galler.
Jag brukar vara rätt skeptisk till sådana här ”färdig-produkter” men detta blev faktiskt riktigt gott och kommer definitivt bakas igen. Sambon var dessutom mäkta imponerad över att jag ”slängt ihop” surdegsbröd under dagen! haha.