Header Image

EMILYSLIV

Emily heter jag och är toppbloggare här på Vimedbarn. Här skriver jag om allt som hör mammalivet till. En förkärlek till barnsaker, inredning och kläder. Lever med mina döttrar Noelia 3,5 år och Junielle 2 år, vi bor utanför Stockholm. Älskar DIY, pyssel, bakning och matlagning så det är ett axplock av vad ni kan hitta här hos mig!

VÄRLDENS SAFTIGASTE SAFFRANSBULLAR

Publicerad,

DSC_0445Det här har sysselsatt mig idag. Mötte upp min lillasyster imorse sen handlade vi ingredienser och sen har vi stått och knådat bullar i köket hela dagen! 🙂 Vi körde på ett säkert kort, ett recept som vi bakade efter förra året också, det blir såååå goda och saftiga bullar. Det är Roy Fares recept på saffransbullar med fördeg.

DSC_0474

FÖRDEG

  • 500 g  mjölk, (5dl)
  • 50 g  jäst
  • 1,5 g  saffran
  • 520 g  vetemjöl, (8,5 dl)

DEG

  • 150 g  smör, rumstempererat
  • 170 g  strösocker, (2,5 dl)
  • 2 g  salt, (2 krm)
  • 320 g  vetemjöl, (5,5 dl)

MANDELMASSAFYLLNING

  • 250 g  mandelmassa
  • 25 g  strösocker, (2 msk)
  • 3 g  vaniljsocker, (1 msk)
  • 120 g  smör, rumstempererat

PENSLING OCH GARNERING

  • 1  ägg
  •  hyvlad mandel
  •  pärlsocker
  1. Saffransdeg
    Börja med en fördeg. Värm upp mjölken med saffran till fingervarmt och lös upp jästen i den. Blanda mjölken med vetemjölet, knåda till en fin deg. Har du en köksassistent så rekommenderar jag dig att använda den med krok, kör då degen i 5 minuter. Låt ligga kvar med en duk över och vila i 15-20 min. 
  2. Blanda i de resterande ingredienserna i degen och kör på mellanhastighet tills degen känns len, glansig och börjar släppa kanterna. Har du ingen köksassistent då är det viktigt att du knådar tills du inte orkar mer, först då är den klar. 
  3. Låt degen vila under en duk i ca 20-30 minuter så degen släpper sin spänning. 
  4. Mandelfyllning
    Blanda mandelmassa med strösocker och vaniljsocker. Blanda i lite i taget av smöret tills du har en slät och fin fyllning. 
  5. Kavla ut degen, ca 45×70 cm och cirka 0,5 cm tjock deg på ett lätt mjölat bord. 
  6. Bred ut fyllningen jämt över degen. 
  7. Greppa överdelen av degen och vik den över så att du får en halv vikning. Dela degen i avlånga remsor och gör små knutar genom att snurra remsan runt två fingrar som ett nystan. Lägg bullarna på en plåt med bakplåtspapper. Låt jäsa ordentligt under en duk i 1-2 timmar. 
  8. Sätt ugnen på 200 grader. Pensla bullarna med ägg och strö över hyvlad mandel och pärlsocker. Grädda mitt i ugnen i 13-15 min tills dina saffransbullar har fått en fin gyllenbrun färg. 

Lite har jag modifierat, jag kör alltid i en extra påse saffran! Blir så mycket godare 🙂

DSC_0479Jag gjorde dubbel sats och gjorde några vanliga hederliga lussekatter också. Dem blir också sååå goda! De fick åka fort in i frysen så inte familjen går och nallar av fikat här hemma. 😉

1 Kommentar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *