När jag kör en hemmadag så gillar jag att göra långkok. Perfekt när maten sköter sig själv på spisen. Igår gjorde jag en långkokt köttfärsås/bolognese som fått puttra länge länge på spisen, sååå gott och blev väldigt uppskattat av hela familjen! Gjorde en rejäl sats så vi kan fylla frysen med matlådor också. 🙂
2 stora gula lökar
8 klyftor vitlök
1 kålrot
5 selleristjälkar
4 morötter
1 palsternacka
1 kg nötfärs
olivolja
2 burkar hela tomater
1 burk finkrossade tomater
5 dl vatten
4 buljongtärningar
1 dl tomatpuré
4-5 dl rött vin
salt och peppar
Skala och finhacka löken. Skär kålrot, morötter, selleri och platsernacka i små bitar.
Häll i olivolja i en stekpanna och häll i alla grönsaker. Bryn fi några minuter och flytta över grönsakerna till en stor kastrull eller gryta. Bryn färsen och häll över den i grytan. Häll på tomater och vatten. Låt koka med locket på glänt i en och en halv timme. Rör gärna om lite då och då.
Lägg i buljongtärningar, vin och tomatpuré. Salta och peppra. Lägg tillbaka locket och låt koka i någon timme till. Späd eventuellt med lite mer vatten om det börjar se lite torrt ut. Smaka av med salt och peppar!
Servera med pasta och riven parmesan. Voilá, såååå gott!
Vilken buljong använder du dig av? 🙂
Vanliga köttbuljongtärningar 🙂