EMILYSLIV

BAKAT EGET SURDEGSBRÖD

DSC_0034Var ju såklart tvungen att provbaka med kitet vi fick hem igår så idag fick det bli surdegsbaguetter, eller ja det blev snarare stora bröd, haha! 😉

 

DSC_0035

 

Receptet finns på baksidan av surdegsförpackningen men kommer här också:

  • 1 påse (150 g) Kronjäst Surdeg fullkornsvete
  • ½ pkt (25 g) Färsk KronJäst för matbröd
  • 5 dl Vatten, kallt
  • 13,5 dl (800 g) Vetemjöl special
  • 2,5 tsk Salt eller Havssalt
  • 1,5 msk Oliv- eller rapsolja

Tillagning:

  1. Lös jästen i vattnet, tillsätt sedan övriga ingredienser utom saltet.
  2. Knåda till en elastisk och smidig deg, ca 10 min i maskin eller 15 min för hand. Häll i saltet i slutet av knådningen. Degen får vara lös, men inte kladdig. Forma degen jämn och fin. Låt jäsa till dubbel storlek i bunke täckt med plast i minst 2 timmar.
  3. Häll upp degen på bordet, arbeta så lite som möjligt med degen. Dela i 2–3 bitar (bröd) eller 4 bitar (baguetter) och rulla varsamt ut i önskvärd längd. Sikta därefter lite mjöl över bröden.
  4. Lägg bröden på plåt och täck med plast. Låt jäsa ca 1 timme.
  5. Sätt ugnen på 260°C i lagom tid innan gräddningen och sätt samtidigt in en tom plåt nederst i ugnen.
  6. Gör 2–3 snitt över bröden precis innan plåten sätts in i ugnen, sänk temperaturen till 220°C, samt häll i 1 dl vatten i den tomma varma plåten. Grädda mitt i ugnen tills bröden fått fin färg, ca 20-25 min. Låt svalna på galler.

DSC_0050 DSC_0052Jag brukar vara rätt skeptisk till sådana här ”färdig-produkter” men detta blev faktiskt riktigt gott och kommer definitivt bakas igen. Sambon var dessutom mäkta imponerad över att jag ”slängt ihop” surdegsbröd under dagen! haha. 😉

Skapa en blogg på Vimedbarn.se du också, klicka här! Och du har väl inte missat topplistorna, klicka här!
Kommentarer

Lämna ett svar

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
stats